معرفی طرح رهیافت ولایت

دانلود فایل pdf: متن معرفی طرح رهیافت

بسم الله الرحمن الرحیم

السلام علیک یا علی بن موسی الرضا

 

«ما باید برویم به سمت منظومه‌سازی؛ یعنی قطعات مختلف این پازل را در جای خود بنشانیم، یک ترسیم کامل درست کنیم؛ به این احتیاج داریم. این هم کار یک ذره، دو ذره نیست؛ کار یک جلسه، دو جلسه نیست؛ کارِ جمعی است و تسلّط لازم دارد.»

(بیانات رهبر معظم انقلاب (مدظله‏‌العالی) در چهارمین نشست اندیشه‌های راهبردی ۱۳۹۱/۰۸/۲۳)

بیانات رهبر معظم انقلاب (مدظله‎‌العالی) بالغ بر هفتاد هزار صفحه است.[1] اگر این مبنا را پذیرفته باشیم که مبنای تصمیمات و اقدامات در یک نظام ولائی، بیانات و رهنمودهای ولیّ جامعه است،[2] انتظار می‎رود مدیران اجرایی، راهبران فکری، جریان‎سازان فرهنگی و… بتوانند با مراجعه مستمر به این گنجینه حجّت‏‌آفرین، مسیر حرکت خویش را شناخته، جامعه را نیز در این مسیر به پیش برند.[3]

اما چه بسیار موضع‎گیری‌ها و تصمیمات مدیریتی و جهت‎دهی‌‎های فرهنگی ـ تبلیغی مدیران که به‎‌دلیل برداشت‏‌های غیرمنطبق یا غیردقیقِ عناصرِ انقلابی ـ و حتّی ولائی ـ با دیدگاه فرمانده جبهه‌‎ی انقلاب، که موجب اختلاف‌ نظر و گاه حرکت‌های خنثی‎‌کننده در بین راهبران اجتماعی و مدیران فرهنگی جامعه می‌شود.

برای نزدیک شدن به حرکت جبهه‌‎ای و یافتن راهبردهای دقیق و تصمیمات هماهنگ و منطبق بر اندیشه‏‌ی ولایت، نیازمند اشراف کامل بر تمام این صفحات و نگاه ذره‌بینی به دقایق و زوایای این اندیشه‎‌ی راقی هستیم؛ اشرافی که البته نه به سادگی به دست می‎‌آید و نه به آسانی قابل استناد و ادعاست!

  • سامانه‌‎ی جامع اندیشه‌‎ی رهبر معظم انقلاب (مدظله‎‌العالی) چگونه ایجاد می‌شود؟

برای رسیدن به این هدف، چند مؤلفه ضروری است:

  • تسلّط بر روش‏های دقیق و اصول‎‌مند استنباط از بیانات؛
  • مطالعه‏‌ی تمام واحدهای معنایی بیانات در هر موضوعِ مورد نیاز؛ و نه جستجوهای ناقص کلیدواژه‌‎ای؛
  • جانمائی مباحث برمبنای طبقه‌‏بندی مستخرَج از اندیشه‌‏ی ولی؛ و نه براساس نقشه‏‌های پیش‌ساخته‏‌ی ذهنی؛
  • قدرت تشخیص گزاره‌‎های راهبردی و طبقه‎‌بندی این گزاره‌ها در سطوح آرمان، اهداف غائی، اهداف عملیاتی و…[4]

روشن است که بدون طی کردن مراحل فوق، دستیابی به «منظومه‌ی فکری رهبر معظم انقلاب (مدظله‌‎العالی)» و استخراج راهبردها و الگوهای عملیِ منطبق با اندیشه‏‌ی ولایت، ناممکن خواهد بود و چه بسا آنچه از نتیجه‌‎ی این تلاش‎‌های خالصانه ـ اما غیرمنطبق با نقشه‌‎ی راه ولایت ـ به دست خواهد آمد، تحقّق منویّات ولیّ الهی جامعه و پیش‎برد اهداف انقلاب اسلامی نخواهد بود.[5]

هدف از اجرای «طرح رهیافت» ایجاد سامانه‌ای عالمانه و تحلیلی است که محقّقان، مدیران و راهبران فکری ـ تبلیغی را در تلاش برای آشنائی با اندیشه‏‌ی راهبردی و راهگشای معظمٌ له در همه‌‎ی موضوعات موردنیاز، به نتایج دقیق و قابل اعتماد می‎‌رساند.

 

  • در طرح رهیافت، چه فرآیندی صورت می‎گیرد؟
  • پس از تصویب طرح و تامین منابع مورد نیاز، ابتدا از بین طلاب علاقمند سطح 2 حوزه پژوهشگرانی که با اندیشه‌‎ی رهبر معظم انقلاب انس داشته و توانمندی و تجربه‎‌ی کار پژوهشی دارند، فراخوان و 80 نفر از افراد توانمند، در قالب یک طرح 2 ساله جذب می‎شوند. (عمده‏‌ی افراد مورد نیاز از طریق طرح «امریه‎‌ی طلاب» جذب و در قالب دوره‌‏ی خدمت سربازی، در این طرح شرکت می‎کنند.)
  • در گام دوم، مجموعه بیانات رهبر معظم انقلاب،[6] جمع‌‏آوری، کدگذاری و در سامانه پژوهشی ایجاد شده، بارگذاری می‎شود.
  • به موازات گام دوم، آموزش افراد جذب شده با استفاده از ظرفیت اساتید مجرّب و بر اساس درسنامه تولیدی آغاز و طی یک دوره 2 ماهه‏‌ی آموزشی ـ کارگاهی توانائی لازم را برای پژوهش پیدا می‏کنند.
  • پژوهش با تقطیع و نمایه‏‌سازی بیانات ـ که آئین‌‎نامه‌‏های علمی آن تدوین شده ـــ آغاز می‎شود و طی 2 مرحله، نظارت و بازبینی می‎شود.
  • سپس از نمایه‌‏ها، اصطلاحات بومی استخراج و معنی هر اصطلاح به استناد کلیه‌‏ی متون مرتبط با آن اصطلاح، استخراج می‎شود.[7]
  • در مرحله‌‎ی ششم، روابط بین اصطلاح‎‌ها تعیین می‎شود. (در این مرحله علاوه بر روابط اعم و اخص و تساوی، دیگر نسبت‏‌های موضوعی و روابط باواسطه نیز ـ بنا به تصریحات کلامی معظمٌ له ـ مشخص می‎شوند.)
  • در مرحله‎‌ی هفتم، و بر اساس نظام روابط موضوعی، هر اصطلاح در فضایی سه بعدی جانمائی می‎شود.[8] (مرحله‏‌ی تولّد منظومه)
  • در مرحله‏‌ی هشتم هر اصطلاح، با استناد به تعریف و جایگاه خود سطح‏‌بندی راهبردی شده[9] و به‌‎وسیله‎‌ی رنگ متناظر با هر سطح، طبقه‌‏بندی می‏شود.

در نتیجه‌‏ی این مراحل، ما مجموعه‎‌ای جامع از اصطلاحات سطح‎بندی شده داریم که در قالب یک منظومه‎ با روابط مشخص، جانمائی شده و ذیل هر اصطلاح، علاوه بر کلیه‌‏ی بیانات مرتبط، تعریف دقیق هر اصطلاح را نیز از بیانات در اختیار خواهیم داشت.

این سامانه‌‎ی محتوائی که منظومه نام دارد، ابزار دستیابی به اندیشه‏‌ی راهبردی معظمٌ له در همه‌‎ی موضوعات موردنیاز مخاطب در سپهر باعظمت محتوای بیان شده توسط آن بزرگوار، طی 32 سال گذشته است؛[10] متنی که با تکیه بر آن می‎توان برای کلیه‏‌ی مسائل مورد ابتلای جامعه‌ی ایران و جوامع بشـری، راه حل ارائه ‌داد و جهان را به سمت تمدن نوین اسلامی هدایت کرد.[11]

 

  • در نتیجه‌‏ی اجرای طرح رهیافت، به چه نتایج و برکاتی دست خواهیم یافت؟

گفتیم هدف از طرح رهیافت، استخراج منظومه فکری رهبر معظم انقلاب (مدظله‎العالی) است؛ مجموعه‎‌ای از گزاره‌های راهبردی که می‌توان الگوی مدیریت ولائی و گفتمان برتر جامعه را از آن به دست آورد.

اما آثار و برکات اجرای این طرح، به همین محصول محتوائی بی‌مانند ختم نمی‌شود.

تربیت 80 طلبه‌‎ای که 2 سال در این طرح معرفتی ـ معنوی حضور فعال دارند، سرمایه‎‌ی انسانی ارزشمندی است که می‎تواند گروهان فرهنگی ـ تبلیغی کم‌‎نظیری را فراهم آورد.

فعالیت‎‌های جانبی این طرح، به دو دسته تقسیم می‌شوند:

اول) فعالیت‎‌های معرفتی ـ معنوی ویژه‌‎ی طلاب و خانواده‎‌های آنها؛ مواردی مثل:

  • هیئت بیاناتی؛ مجلسـی که با قرائت آیاتی از قرآن و تفسیر آن از بیانات آغاز می‎شود، با منبر بیان معارف دینی از منظر رهبر معظم انقلاب (مدظله‏‌العالی) ادامه یافته و با مدح و ثنا و ذکر مصیبت اهل بیت (علیهم السلام) ـ بیان شده در مجالس معظمٌ له ـ پایان می‎یابد.
  • دوره‎‌های تخصصی آشنائی با موضوعات کاربردی در اندیشه‌‎ی رهبر معظم انقلاب؛ موضوعاتی نظیر: اصول تربیت دینی، مدیریت فرهنگی، فضای مجازی، بیانیه‌‏ی گام دوم انقلاب، ولایت فقیه و حاکمیت دینی، برنامه‌‏ریزی راهبردی فردی و خانوادگی و…
  • آموزش‏‌های نظامی و رزمی، با هدف تقویت قوای جسمی و روحی پژوهشگران طلبه در قالب آموزش‎‌های بدو و حین خدمت سربازی؛
  • توسّل روزانه جمعی به اهل بیت (علیهم صلوات الله)

دوم) فعالیت‎های فرهنگی ـ تبلیغی ویژه‎‌ی پرسنل محیط میزبان طرح و خانواده‌‎های آنها؛ مواردی مثل:

  • ارائه‎‌ی الگوی کار فرهنگی منطبق بر بیانات برای خانواده‎‌های مخاطب؛ از ارائه‌ی نکات کاربردیِ تصـریح شده در بیانات معظم له؛ از نکات لازم در همسـرداری و تربیت فرزندان تا محتوای حلقه‌‎های معرفت و پاسخگوئی به سوالات دینی و انقلابی (از بانک پرسش و پاسخِ تولید شده از بیانات)
  • اقامه‌‏ی نماز در مساجد و پارک‎ها، گلگشت‎‌های خانوادگی معرفت‌‎محور، برنامه‎‌های ورزشی تفریحی ویژه‏‌ی نوجوانان، دوره‌‎های آموزش برنامه‌‎ریزی راهبردی فردی، گروهی و خانوادگیِ استخراج شده از بیانات معظمٌ له، تنها نمونه‌‎ای از برکات اجتماع این جمع مؤمنانه‌ی ولائی حول محور اندیشه‌‎ی تابناک ولیّ معظّم فقیه است.

امید که با تحقّق اهداف متعالی طرح رهیافت، نمونه‌‎ای کوچک اما زیبا از «سلوک مؤمنانه انقلابی» در حوزه‎‌ی نظری انقلاب و عمل جهادی ارائه گردد؛ ان‌شاءالله.

[1]. از این مقدار حدود 20،000 صفحه 300 کلمه‌‎ای در پایگاه KHAMENEI.IR منتشـر شده و دردسترس عموم قرار گرفته‎‌است.

[2]. امام با تکیه بر منظومه‌ی منسجم فکری خود، برای مسائل مورد ابتلای جامعه‌ی ایران و جوامع بشـری، راه حل می‌داد و ملت‌ها، ارزش این راه حل‌ها را احساس می‌کردند و به‌همین علت، مکتب امام در میان ملت‌ها گسترش می‌یافت. (سخنرانی رهبر انقلاب در مراسم بیست‌ و ششمین سالگرد رحلت امام خمینی 14/3/1394)

[3]. منظومه‌ی فکری امام دارای خصوصیّات کامل یک مکتب فکری و اجتماعی و سیاسی است. اوّلاً متّکی و مبتنی بر یک جهان‌بینی است که این جهان‌بینی عبارت است از توحید. همه‌ی فعّالیّت او، همه‌ی منطق او مبتنی بود بر توحید که زیربنای اصلی همه‌ی تفکّرات اسلامی است.
خصوصیّت دیگر این منظومه‌ی فکری که آن را به‌صورت یک مکتب به معنای واقعی کلمه در می‌آورد، این است که منظومه‌ی فکری امام به‌روز بود؛ مسائل مورد ابتلای جوامع بشـری و جامعه‌ی ایرانی را مطرح میکرد و مخاطبان، آن را حس میکردند. در مکتب فکری امام، ضدّیت با استبداد و ضدّیت با استکبار حرف اوّل را میزند؛ این آن چیزی است که ملّت ایران هم آن را حس میکرد، ملّتهای مسلمان دیگر بلکه ملّتهای غیر مسلمان [هم‌] آن را حس کردند؛ برای همین این دعوت گسترش پیدا کرد. (سخنرانی رهبر انقلاب در مراسم بیست‌ و ششمین سالگرد رحلت امام خمینی 14/3/1394)

[4]. آرمان‎‌های نظام اسلامی – که در حقیقت آرمان‌های اسلامی است – یک منظومه‌ای است، یک مجموعه‌ای است، مراتب مختلفی هم دارد؛ بعضـی از اینها اهداف غائی‌تر و نهائی‌ترند، بعضـی‌ها اهداف کوتاه‌مدّتند، اما جزو آرمان‎‌هایند؛ همه‌ی اینها را باید دنبال کرد. (بیانات در دیدار دانشجویان 6/5/1392‌)

[5] . اهمّیّت این انقلاب و علّت اینکه این انقلاب زلزله در دنیا ایجاد کرد، این نبود که یک حکومتی را سرنگون کرد؛ نه، علّت این بود که یک منظومه‌ی فکری نو را به دنیا عرضه کرد و امروز هم همچنان در اکناف عالم، این منظومه‌ی فکری در حال پیشـرفت است… دلها هنوز متوجّه این منظومه است و این منظومه‌ی فکری همچنان طراوت و تازگی خودش را حفظ کرده. (بیانات در دیدار رئیس و اعضاى مجلس خبرگان رهبرى 1394/6/12)

[6]. مبنای ما در این پژوهش، مجموعه بیانات منتشـر شده در پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشـر آثار رهبر معظم انقلاب KHAMENEI.IR است.

[7]. نظرات امام یک مجموعه است و خوشبختانه بیانات امام ثبت شده است و همین است که هست. مثل همه‌ی متونی که از آنها می‎شود تفکر گوینده را استنباط کرد؛ منتها با شیوه‌ی درستِ استنباط. شیوه‌ی درستِ استنباط ‌این است که همه حرفها را ببینند، آنها را در کنار هم قرار بدهند؛ توی آنها عام هست، خاص هست؛ مطلق هست، مقید هست. حرفها را باید با همدیگر سنجید، تطبیق کرد؛ مجموع‌ این حرفها، نظر امام است. البته کار خیلی ساده‌ای نیست، اما روشن است که باید چه کار کنیم: یک کار اجتهادی است؛ اجتهادی است که از عهده‌ی شما جوانها برمی‌آید. بنشینند واقعاً گروه‌های کاری در زمینه‌های مختلف، نظر امام را استنباط کنند، از گفته‌های امام به دست بیاورند. (بیانات رهبر معظم انقلاب 7/7/87)

[8]. ما باید برویم به سمت منظومه‌سازی؛ یعنی قطعات مختلف این پازل را در جای خود بنشانیم، یک ترسیم کامل درست کنیم؛ به این احتیاج داریم. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از اساتید دانشگاه‌ها 2/6/1390)

[9]. آرمانهای نظام اسلامی – که در حقیقت آرمانهای اسلامی است – یک منظومه‌ای است، یک مجموعه‌ای است، مراتب مختلفی هم دارد؛ بعضـی از اینها اهداف غائی‌تر و نهائی‌ترند، بعضـی‌ها اهداف کوتاه‌مدتند، اما جزو آرمان‎‌هایند؛ همه‌ی اینها را باید دنبال کرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار دانشجویان 6/5/1392‌)

[10]. این حجم از بیانات، توسط موسسه‏‌ی حفظ و نشـر آثار آیت الله العظمی امام خامنه‌‎ای (مدظله العالی) تأیید و منتشر شده است.

[11]. امام با تکیه بر منظومه‌ی منسجم فکری خود، برای مسائل مورد ابتلای جامعه‌ی ایران و جوامع بشـری، راه حل می‌داد و ملت‌ها، ارزش این راه حل‌ها را احساس می‌کردند و به‌همین علت، مکتب امام در میان ملت‌ها گسترش می‌یافت. (سخنرانی رهبر معظم انقلاب در مراسم بیست‌ و ششمین سالگرد رحلت امام خمینی 14/3/1394)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.